Zonnepanelen aanschaffen

Belangrijk bij aankoop van zonnepanelen

Met zonnepanelen doe je jezelf een plezier – maar natuurlijk ook het milieu! Dergelijke panelen worden steeds populairder aangezien ze een volwaardige, tweede bron van energie kunnen betekenen voor je woning of bedrijf. Dat wil echter niet zeggen dat je zomaar de eerste de beste zonnepanelen moet kopen. Net zoals dat bij alle aankopen en investeringen het geval is, vereist het wat diepgaand onderzoek en oog voor detail om de beste beslissing te maken.

Als je van plan bent zonnepanelen te kopen, zorg dat zeker dat je rekening houdt met de onderstaande factoren. Op die manier ben je voldoende geïnformeerd en hoef je ook geen spijt te hebben van je keuze achteraf!

4 belangrijke factoren bij het installeren van zonnepanelen

Zonnepanelen zijn precies wat de naam zelf zegt: het zijn panelen die op je dak worden geplaatst en door middel van zogenaamde zonnecellen zonne-energie gaan omzetten in bruikbare stroom. Deze stroom kan voor alles worden gebruikt: van het aandrijven van je wasmachine tot het opwarmen van je water.

Wil je zeker zijn dat je de juiste keuze maakt bij het aankopen van je nieuwe zonnepanelen? Vergeet dan zeker geen rekening te houden met deze factoren:

  1. De initiële kosten van de zonnepanelen

Hoewel zonnepanelen vaak worden aangeraden als investering om uiteindelijk geld terug te verdienen, komen er initieel natuurlijk wel een aantal kosten bij kijken. Zo heb je kapitaal nodig voor de zonnepanelen zelf, maar ook voor een goede omvormer en een professionele installatie. Zonder zouden de panelen immers niet naar behoren functioneren en gaan ze veel minder lang mee.

Deze initiële kosten schrikken mensen soms af, maar probeer het te zien als een investering waar je uiteindelijk geld uit kunt halen. De terugverdientijd van zonnepanelen is over het algemeen immers niet zo lang!

  1. Zijn er subsidies beschikbaar voor de zonnepanelen?

Een van de grootste redenen waarom veel mensen overtuigd kunnen worden om zonnepanelen te laten installeren, is het feit dat de overheid vaak subsidies of premies uitgeeft voor zij die dat doen. Een premie houdt in dat je financiële steun krijgt om de installatie en aankoop van de zonnepanelen te bekostigen, waardoor je zelf minder in het rood komt te staan.

Het is dus zeker de moeite waard om op zoek te gaan naar interessante subsidies of premies van de overheid, zodat je op voorhand een duidelijk beeld hebt van de mogelijkheden. Ook kom je zo niet voor verrassingen te staan, waardoor je dan weer heel wat stress en een torenhoge factuur kunt vermijden.

  1. De beschikbare ruimte op je dak

Vaak wordt het belang van voldoende ruimte op het dak van de woning onderschat bij aankoop van zonnepanelen. Het spreekt echter voor zich dat je geen zonnepanelen kunt installeren op een heel klein dak, zeker als het dak al oud of niet meer veilig is.

Gelukkig kan je met een gespecialiseerd bedrijf altijd overleggen over de beste oplossing voor jouw beschikbare dakoppervlakte. Zelfs kleine woningen die niet veel dakruimte hebben, hebben immers veel baat bij een aantal kleinere zonnepanelen!

  1. De kwaliteit van de omvormer

Ten slotte is het ook een goed idee om extra aandacht te besteden aan de kwaliteit van de omvormer die je laat installeren. De omvormer is eigenlijk het toestel dat de zonne-energie die via de zonnecellen opgenomen wordt, gaat omzetten in stroom die je kunt gebruiken. Hoe beter de kwaliteit van de omvormer, hoe meer energie je uit de zon kunt halen en hoe lager je energierekening op het einde van de maand zal zijn!

Waarom zijn zonnepanelen zo belangrijk?

Zonnepanelen zijn de energiebron van de toekomst, dat is zeker. Steeds vaker kiezen mensen ervoor om een deel van hun energiebehoefte te vervullen met zonne-energie en dat komt vooral omdat het een duurzame, milieuvriendelijke oplossing is. Als je zelf al even op zoek bent naar goede zonnepanelen maar niet zo goed weet hoe je de beste keuze maakt, gebruik dan zeker bovenstaande tips!

Leave a Reply

Your email address will not be published.